Zacusca
Bereiding
1 Spoel de aubergines af en prik ze op een paar plaatsen met een mes in. Rooster ze samen met de paprika onder de grillvlammen tot ze aan alle kanten verkoold zijn. Draai ze een paar keer om en doe ze in een kom. Dek af met een deksel tot het voldoende is afgekoeld om te snijden.
2 Schil de verkoolde schil van de paprika’s, verwijder het klokhuis en de zaadjes en hak het vruchtvlees fijn. U kunt ze ook pureren in een keukenmachine.
3 Schep het vruchtvlees van binnenuit de geroosterde aubergines en meng dit samen met de geroosterde paprika’s. Zet apart. 4 Fruit ondertussen in een pan de ui met een snufje zeezout, pepervlokken en een scheutje water glazig. Roer de knoflook en de tomaten erdoor en breek ze met een platte houten lepel.
5 Roer de geroosterde paprika, aubergine, gerookte paprika en laurierblaadjes erdoor en breng aan de kook. Dek gedeeltelijk af met een deksel en kook tot de meeste sappen van de tomaten tot een dikke spread zijn gekookt, ongeveer 35 minuten.
6 Voeg de gehakte peterselie toe en breng op smaak met meer zeezout en extra pepervlokken. Als u een fijnere spread wilt, kunt u het fijn stampen met een stamppotstamper.
7 Serveer gekoeld om als spread te dienen of meng met volkoren noedels of in een koude pastasalade.
Opmerking: als u graag olijfolie in uw spread wilt gebruiken, zorg er dan voor dat u een koudgeperste variant gebruikt die u helemaal aan het einde toevoegt nadat de saus is gekookt.