Normandische kip
Bereiding
1 Was de appels, boor de klokhuizen eruit met een appelboor en de snijd de appels in plakken. Smelt de boter in een pan en bak daarin de plakken appel 2-3 min. Neem ze vervolgens uit de pan.
2 Doe de kippenpoten en kipvleugels in de pan en braad ze op een middelhoog vuur ca. 5 min. rondom goudbruin.
3 Voeg tweederde van de appelplakken toe. giet de cider erbij en breng alles krachtig op smaak met zout en peper. Braad de kipdelen 40-45 min. en keer ze af en toe om.
4 Doe dan de rest van de appelplakken in de pan en voeg de slagroom en salie toe. Breng op smaak met zout en peper en verwarm het geheel nog ca. 5 min. tot de cidersaus iets is ingekookt. Serveer de kip heet.
Kooktips
Vervang de kipdelen eens door magere varkenskoteletjes. Verkort dan wel de gaartijd in stap 3 tot 35 min.
Serveren
Serveer hierbij gebakken aardappelen en gesmoorde sperziebonen of worteltjes. Geef appeltaart met vanille-ijs toe.
Wist u dit?
In Frankrijk worden appels ook wel 'pommes en l'air' (luchtappels) genoemd om ze te kunnen onderscheiden van 'pommes de terre' - aardappelen.