SELECT id from recepten where naam = 'Oma\'s draadjesvlees' Oma's draadjesvlees || SEKK Recepten
Oma's draadjesvlees
Bereiden in: braadpan/ oven
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 180 minuten

Ingrediënten (4 pers.)

  • Riblap 1 kg
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • champignons
  • bakmiddel
  • klein glaasje rode port
Mail mij het boodschappenlijstje

Voedingswaarde

Geef je oordeel


Dit recept is 258x beoordeeld. Gem. beoordeling: 8.6
Recepten > Rund > Oma's draadjesvlees

Oma's draadjesvlees

Bereiding

Oven voor verwarmen op 90 graden, gebruik bij voorkeur pan met dikke bodem en druppel-deksel (deksel met bobbeltjes :))

1 Bak de ui, knoflook en champignons aan, neem vervolgens uit de pan

2 Bak in dezelfde pan nu het vlees (kruiden naar smaak) flink aan. Niet te snel omdraaien, rustig een korstje laten ontstaan.

3 Afblussen met water en port toevoegen, daarna de ui en champignons erbij

4 Pan met deksel erop nu 3 uur laten stoven in de oven. Vlees hoeft niet perse omgedraaid te worden, ik heb het wel halverwege een keertje gedaan.

Let op dat het vocht in de pan mag niet koken.

Kooktips

Bak het vlees ook eens een keer aan met wortel, selderij, prei en een kruidenboeket van rozemarijn, tijm en/of oregano.
Andere kruiden en specerijen die goed passen bij een runderstoof zijn die met een stevige smaak: salie, mosterd, paprika, (cayenne)peper.

Wist u dit?

Stoven is het garen van vlees in een (braad)pan. Het bakproces begint met het dichtschroeien van het vlees en het aanbakken van het zogeheten bouquet (mengsel van groenten, harde kruiden en specerijen). Het baksel wordt afgeblust met wijn, bier of een zachte azijn als balsamico. Om het stoofproces te starten wordt het baksel verrijkt met een geurige vloeistof; bijvoorbeeld wijn, bier, fond, bouillon, kokosmelk of zelfs jus d’ Orange!

De stoofgeheimen

1. Goed vlees
Delen van de koe die veel bewogen hebben, zoals de nek, de borst of de schouder, zijn het meest geschikt om te stoven. Dit vlees bevat veel spieren en bindweefsel, dat tijdens het stoven langzaam oplost en het vlees lekker mals maakt. Veelgebruikte delen uit de hals en de borst om te stoven zijn:
• Runderriblap, (Magere) runderlap, Sukadelappen

2. Juiste stooftijden
In het algemeen geldt: hoe langer je stooft, hoe zachter en dus lekkerder het vlees wordt. Als je het vlees in zijn geheel gaat stoven – bijvoorbeeld sukadelapjes – trek er dan wat extra tijd voor uit.

• Magere runderlappen: 1,5-2 uur (in blokjes)
• Riblappen: 2-3 uur (in blokjes)
• Sukadelappen: 3-4 uur (in blokjes)

3. Smaakmakers
Bak het rundvlees aan met ui, knoflook, wortel, selderij, prei en een kruidenbouquet van rozemarijn, tijm en/of oregano. Andere kruiden en specerijen die goed passen bij een runderstoof zijn die met een stevige smaak: salie, mosterd, paprika, (cayenne)peper.

Afblussen met vocht
Daarna afblussen met vocht: bouillon, wijn, bier of voor een verrassende twist kokosmelk of sinaasappelsap.
Kruiden

Gebruik ook harde kruiden in een stoofpot. Bijvoorbeeld kruidnagel of laurierblad. Andere smaakmakers zijn een kaneelstokje, citroengras of steranijs.

Zuurtje
Vroeger werd er altijd een zuur ingrediënt toegevoegd om het vlees malser te maken en het langer te kunnen bewaren. Het SEKK rundvlees is van nature erg mals waardoor een zuurtje niet nodig is. Maar het kan natuurlijk wel lekker zijn. Denk aan een scheutje balsamico-azijn, tomatenpuree, wijn, of limoen of citroensap.

4. Basis bereiding van stoofvlees / stoofpotje

• Gebruik een speciale braadpan met dikke bodem, bij voorkeur van gietijzer.
• Stoven mag niet te snel gaan. Breng het toegevoegde kookvocht eerst aan de kook en zet het vuur dan laag. Het vocht mag gedurende de stooftijd niet meer koken, slechts héél zachtjes pruttelen. Bereid het stoofvlees desnoods verder in de oven. Breng in dat geval eerst het stoofvocht aan de kook en zet de pan dan met deksel erop in een voorverwarmde oven van 90 graden. Controleer af en toe of het vocht niet kookt. Zet de temperatuur eventueel iets hoger of lager, maar houd de temperatuur wel tussen de 90 en 100 graden.
• Hoe langer je stooft, hoe zachter en lekkerder het vlees wordt.
• Het vlees is goed als je met de vingers gemakkelijk de vezels uit elkaar kunt duwen.
• Om de smaak van de saus nog sterker te maken of er een lekkere jus van te maken, haal je het vlees uit de pan (warm houden onder alufolie) en laat je het vocht op hoog vuur zonder deksel inkoken. Als de saus de gewenste dikte heeft kan het vlees weer terug in de pan.
Al het benodigde vlees in onze recepten is te vinden in onze vleespakketten. Deze kunt u hieronder bestellen.