Ossobuco alla Fiorentina
Bereiding
1 Runderschenkels eerst kruiden met peper en zout en daarna het vlees door de bloem halen en het overtollige bloem eraf schudden.
2 Verhit een flinke klont boter en/of olijfolie in een braadpan en schroei het vlees in circa 5-10 minuten rondom dicht. Haal de schenkels uit de pan en zet even weg.
3. Snijd ondertussen 3-4 stengels bleekselderij en 1 kleine winterpeen in kleine blokjes. Snipper ook 1 sjalot (of ui) en snijd 1-2 tenen knoflook fijn.
4. Stoof de gesneden bleekselderij, winterpeen, sjalot en knoflook enkele minuten goed aan in dezelfde pan.
5. Voeg vervolgens 1 el tomatenpuree toe en bak al omscheppend 1 minuutje mee met de groenten.
6 Schenk 1 klein glas witte wijn (100 ml) bij het geheel en breng tegen de kook. Voeg 400 g tomatenblokjes (1 blik) toe en meng door het geheel. Voeg 300 ml (lauw)warm water toe samen met 1 kipbouillonblokje (of gebruik kalfsfond). Breng tegen de kook. Nu de schenkels toevoegen.
7 Laat geheel minimaal 2 uur sudderen.
8 Haal het laatste half uur de deksel van de pan om de saus wat in te dikken.
9 Maak ondertussen de gremolata door 1 teen knoflook ragfijn te snijden, 1 flinke hand peterselie fijn te hakken en 1 citroen te raspen. Meng alles goed door elkaar en voeg de gremolata toe vlak voor het serveren.
Eet smakelijk.