Spruitjes met spek
Bereiding
1 Breng een pan met licht gezouten water aan de kook. Kook de spruitjes 5-6 min. tot ze beetgaar zijn en giet ze daarna af.
2 Spoel de spruitjes kort af met koud water om het kookproces te stoppen en de groene kleur te behouden.
3 Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes zonder extra vet tot ze goudbruin en knapperig zijn.
4 Haal de spekjes uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier.
5 Voeg de boter of olijfolie toe aan de pan met het spekvet en bak de fijngehakte knoflook kort, maar laat het niet verbranden.
6 Doe de spruitjes in de pan en bak ze 5-7 min. mee tot ze licht goudbruin zijn. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen.
7 Voeg de slagroom toe aan de pan en laat het geheel een paar min. zachtjes pruttelen totdat de room iets is ingedikt. Breng op smaak met peper, zout en eventueel een snufje nootmuskaat.
8 Roer de gebakken spekjes door de spruitjes en room.
Kooktips
Wil je het gerecht een extra twist geven? Voeg een scheutje witte wijn of een beetje geraspte Parmezaanse kaas toe voor een nog vollere smaak! Lekker hoor.
Serveren
Serveer warm als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stamppot, geroosterde aardappelen of een stuk vlees.