SELECT id from recepten where naam = 'Stamppot boerenkool' Stamppot boerenkool || SEKK Recepten
Stamppot boerenkool
Bereiden in: grote pan
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten (4 pers.)

  • 600 gr verse boerenkool, gesneden
  • 1 stuk gerookt spek / al kant en klaar in blokjes gesneden
  • 1 kg iets kruimige aardappelen
  • kop lauwe melk / 110 gram vluggort
  • 1 grove rookworst
  • 50 gr roomboter
  • peper en zout
  • mosterd
  • piccalilly
  • zilveruitjes
  • eventueel jus
Mail mij het boodschappenlijstje

Voedingswaarde

Geef je oordeel


Dit recept is 169x beoordeeld. Gem. beoordeling: 9.3
Recepten > Varken > Stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool

Bereiding

1 Wanneer het spek nog niet gesneden is, snijd het in kleine blokjes en bak je krokant in een hete pan (ik vind) zonder bakmiddel.

2 Breng in een grote pan water aan de kook en doe dan de gesneden boerenkool daarin, (bij gebruik van vlug gort dit er nu bij doen) en flink wat zout erop. Kook dit ongeveer 10 minuten.

3 Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in stukken. Leg ze op de boerenkool in de pan en breng aan de kook.

4 Leg nu de rookworst erop, zet het vuur lager en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan tot de aardappelen gaar zijn.

5 Haal de worst uit de pan en leg die op een snijplank.
Check hoeveel vocht er nog in de pan zit, lijkt het teveel giet de boerenkool dan iets af.

6 Stamp nu met een pureestamper alles door elkaar. roer daarna de spekjes er door. Breng op smaak met peper (misschien een beetje zout, maar de spekjes zorgen hier natuurlijk ook al voor, dus kijk uit.

Verdeel de stamppot over borden en serveer met de rookworst. mosterd, piccalilly, zilveruitjes en eventueel jus
________________________________________

Kooktips

Gort

Van oudsher werd boerenkool gekookt met gort. Dit maakt de boerenkool lekker smeuïg en minder bitter. Het is handig om vluggort te gebruiken, deze is snel gekookt. Gewone gort moet namelijk uren koken voordat het gaar is.
Wanneer u gort wilt gebruiken, kan u de melk weglaten.
Als de boerenkool gaar is, laat u nog wat vocht in de pan zitten om alles vervolgens door elkaar te stampen.

Wist u dit?

Dat boerenkool, boerenkool heet om dat het de grootste kool op het boerenland is :)
Al het benodigde vlees in onze recepten is te vinden in onze vleespakketten. Deze kunt u hieronder bestellen.