Teriyaki van kipfilet
Bereiding
1 Snijd de kipfilet in stukken van 5 cm breed. Breng in een pan of wok de sake, mirin, sojasaus, suiker en 60 ml water aan de kook. Zet het vuur lager en laat alles nog ca. 3 min. zachtjes koken tot de suiker gesmolten is. Giet het mengsel uit de pan en zet het apart.
2 Maak de pan of wok schoon. Verhit er vervolgens de olie in. Voeg de kipfilet toe en braad de stukken rondom in ca. 4 min. bruin, neem ze uit de pan en zet ze apart.
3 Giet de saus weer in de pan of wok. Voeg de kip toe en laat alles nog ca. 3 min. zachtjes koken op een middelhoog vuur. Roer af en toe goed door. Snijd de stukken kip schuin in kleinere stukjes, wentel ze door de sesamzaadjes en serveer ze heet.
Kooktips
De sesamzaadjes krijgen een intensievere smaak als u ze in een antiaanbakpan zonder vet even kort roostert.
Serveren
Serveer er als bijgerecht gekookte rijst bij en gestoomde broccoli, spinazie of sperziebonen.
Variatie
U kunt teriyaki ook met rundvlees bereiden. Het aanbraden van het vlees duurt dan 2-3 min. langer
Wist u dit?
Sesamzaadjes geven het gerecht een nootachtige aroma. Ze zijn bovendien een goede bron van eiwit, vezels, vitamine E en B en calcium.