Beef Wellington, een échte kerstklassieker
Bereiding
1 Bestrooi het vlees rondom met zout en peper.
2 Verhit de olie en boter in een pan en bak het vlees in ± 3 min. bruin. Vervolgens laten afkoelen op kamertemperatuur.
3 Nu de ingrediënten voor de vulling klein snijden: sjalotten, champignons, cantharellen
4 Draai het vuur lager en bak de sjalot, champignon en cantharel zachtjes in het braadvocht. Voeg de gember en tijm (scheut wijn) toe en bak alles tot al het vocht verdampt is. Wanneer er een scheutje wijn aan toegevoegd is zal dit worden opgenomen door de champignons. Breng op smaak met zout en peper, schep het mengsel in een kom en laat afkoelen.
5 Leg een stuk plasticfolie op het aanrecht en leg het deeg erop. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze met een deegroller uit tot een plak van ± 20×30 cm.
6 Bedek het deeg met plakken ham breed en lang genoeg om rondom het stuk vlees te wikkelen.
7 Bedek de ham met de vulling en leg de ossenhaas in het midden. Wikkel het deeg, de vulling en ham m.b.v. het plastic rond de ossenhaas en druk goed aan. Verwijder de folie.
8 Bestrijk eerst de uiteinden van het deeg met eierdooier en sla het deeg rond de vleesrol. Plak de uiteinden van het deeg goed aan elkaar zodat het vlees helemaal in bladerdeeg is verpakt.
9 Leg de rol met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat. Versier het evt. met vormpjes van bladerdeeg (blaadjes, sterretjes, etc.). Nog NIET lakken met ei, dit doen we vlak voordat we gaan bereiden.
10 Bewaar de beef wellington ( in huishoudfolie) voor 30 min. - 24 uur in de koelkast.
Voordat u de beef Wellington in de koelkast zet nog even dit!
Belangrijk!
Vouw een stukje aluminiumfolie van ± 20×20 cm op tot een vierkant van ± 5×5 cm en rol daarvan een pijpje. Maak bovenop een gaatje in het deeg en prik het pijpje als een soort schoorsteentje tot in de vulling. Zo kan de waterdamp die tijdens het garen ontstaat ontsnappen. Doet u dat niet dan bolt het deeg en kan het knappen.
BEREIDEN:
1 Verwarm de oven voor op 180ºC. - Klopt eigeel met een klein beetje melk en lak de bovenkant van de Beef Wellington
2 Bak de wellington iets onder het midden in de oven in ± 40 min. gaar en bruin.
3 Laat ± 10 min. gewikkeld in aluminiumfolie rusten en snijd de wellington aan.
Kooktips
Let op: Houd de kerntemperatuur van de beef goed in de gaten.
Wenst u medium-rare : kerntemperatuur van 45 graden
Wenst u medium : kerntemperatuur 50 graden
Serveren
met RODE WIJNSAUS deze hebben wij voor u al kant-en-klaar
Wist u dit?
Beef Wellington is bedacht door een van de koks van veldheer en staatsman Arthur Wellesly. Wellesly was hertog van Wellington en versloeg Napoleon in 1815 tijdens de slag om Waterloo. Dit gerecht was bedoeld om de hertog tijdens het diner te eren. Het gerecht is naar hem vernoemd, de hertog van Wellington.