Salade met gerookt spek
Bereiding
Snijd het spek in dunne reepjes of dobbelsteentjes. Verhit 2 el. olie in de pan of wok. Bak daarin het spek ca. 5 min. uit tot het mooi bruin is. Voeg de pijnboompitten toe en bak ze ca. 3 min. mee tot ze goudgeel zijn. Roer af en toe goed door om aanbranden te voorkomen.
2 Zoek de rucola en de sla goed uit en scheur de blaadjes eventueel nog wat kleiner. Doe ze in een kom en meng ze losjes door elkaar. Meng het spek en de pijnboompitjes met het braadvet uit de pan door de sla.
3 Klop de resterende olijfolie los met azijn, sinaasappelsap en Dijonmosterd. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Verdeel de sla over 4 borden en bedruppel gelijkmatig met de dressing. Serveer de salade zo snel mogelijk.
Kooktips
Let goed op dat de pijnboompitten in stap 1 niet te donker worden, omdat ze dan een bittere smaak krijgen.
Variatie:
Vervang de bladsla en de rucola voor de afwisseling eens door waterkers en jonge bladspinazie.
Serveren
Serveer bij deze stevige salade wit of bruin stokbrood. Vers fruit is er een lekke calorie-arm dessert bij.
Wist u dit?
Gemengde bladsla wordt ook wel verkocht onder de naam 'mesclun' De samenstelling van het mengsel is afhankelijk van het seizoenaanbod.