Waterkerssoep met kaas
Bereiding
1 Maak de waterkers schoon en verwijder de steeltjes. Spoel de blaadjes schoon, schud ze droog en snijd ze in stukken. Maak de lenteuitjes schoon en snijd ze in fijne ringetjes. Pel de knoflook en snijd in blokjes.
2 Verwarm de boter in een wok. Fruit daarin ca. 3 min. de knoflook en lenteuitjes. Roer er twee derde van de waterkers door. Giet de bouillon erbij en laat op een laag vuur ca. 10 min. zachtjes doorkoken.
3 Doe de soep over in een keukenmachine. Kruimel de kaas erboven. Mix alles goed dooreen, tot de soep romig is. Giet de soep weer in de wok en breng al roerend aan de kook.
4 Roer er de crème fraîche en de rest van de waterkers door, breng op smaak en verwarm nog even. Laat de soep niet meer koken. Serveer heet.
Kooktips
In het voorjaar is waterkers soms langs de waterkant te vinden. U kunt waterkers echter ook gewoon in de supermarkt kopen.
Serveren
Serveer de soep met knapperig witbrood als voorgerecht bij een gegrilde zalm met asperges en krielaardappeltjes.
Wist u dit?
De beste tijd voor waterkers is tussen september en april. Waterkers heeft een wat scherpe smaak en ruikt een beetje naar rettich. Het is ook lekker als salade.