Posted on: 06-12-2024 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
Sauzen en vleessoorten

De perfecte saus bij uw vleesgerecht 

Een goed stuk vlees verdient een saus die de smaken aanvult en versterkt. Of u nu kiest voor een verfijnde rode wijnjus bij een malse entrecote, een romige truffelsaus bij ossenhaas, of een fruitige portsaus bij wild – de juiste saus tilt uw gerecht naar een hoger niveau.

In onze blog bespreken we hoe u een saus kiest die perfect past bij de vleessoort én de gelegenheid. We geven ook enkele voorbeelden, zoals:

Een goed stuk vlees wordt nóg beter met een bijpassende saus. Of u nu gaat voor een klassieke jus, een romige saus, of een fruitige twist, de juiste saus maakt uw gerecht helemaal af. Wij geven u graag wat inspiratie:

  • Rode wijnjus: Een verfijnde klassieker, perfect bij rollades, entrecote, of wildgerechten.
  • Romige truffelsaus: Luxe en aromatisch, heerlijk bij ossenhaas, tournedos, of varkenshaas.
  • Portsaus: Rijk en fruitig, een perfecte aanvulling bij wildgerechten zoals hertenbiefstuk of eendenborst.
  • Sinaasappel-honingsaus: Fris en zoet, ideaal bij kalkoen, kip of eendenborst.

Benieuwd hoe u deze sauzen zelf maakt?

-------------------------------------------------------

Sinaasappel-honingsaus (fris en zoet)

Past bij: Eendenborst, kalkoen, of kip.

Ingrediënten:

  • Sap van 2 sinaasappels
  • 1 el honing
  • 1 el boter
  • 1 tl maizena, opgelost in water
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm het sinaasappelsap in een pan. Voeg de honing en een klontje boter toe.
  2. Laat het mengsel zachtjes koken en voeg de maizena-oplossing toe om de saus licht te binden.
  3. Breng op smaak met zout en peper.

-------------------------------------------------------

Portsaus (fruitig en rijk)

Past bij: Wildgerechten zoals hertenbiefstuk of eendenborst.

Ingrediënten:

  • 200 ml port
  • 200 ml wildbouillon
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl suiker
  • 1 klontje boter
  • 1 takje rozemarijn

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de port in een steelpan en voeg het takje rozemarijn toe. Laat inkoken tot ongeveer de helft.
  2. Voeg de bouillon, balsamicoazijn en suiker toe. Laat opnieuw inkoken tot de saus dikker wordt.
  3. Roer een klontje boter door de saus voor een mooie glans.

-------------------------------------------------------

Romige truffelsaus (luxe en aromatisch)

Past bij: Ossenhaas, tournedos, of varkenshaas.

Ingrediënten:

  • 200 ml slagroom
  • 50 ml witte wijn
  • 1 el truffelpasta (of truffelolie)
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 klontje boter
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Bak de sjalot in boter tot glazig.
  2. Voeg de witte wijn toe en laat dit inkoken tot ongeveer de helft.
  3. Schenk de slagroom erbij en laat zachtjes pruttelen tot de saus iets indikt.
  4. Roer de truffelpasta of een paar druppels truffelolie erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Romige truffelsaus (luxe en aromatisch)

Past bij: Ossenhaas, tournedos, of varkenshaas.

Ingrediënten:

  • 200 ml slagroom
  • 50 ml witte wijn
  • 1 el truffelpasta (of truffelolie)
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 klontje boter
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Bak de sjalot in boter tot glazig.
  2. Voeg de witte wijn toe en laat dit inkoken tot ongeveer de helft.
  3. Schenk de slagroom erbij en laat zachtjes pruttelen tot de saus iets indikt.
  4. Roer de truffelpasta of een paar druppels truffelolie erdoor en breng op smaak met zout en peper.

-------------------------------------------------------

 Rode wijnjus (klassiek en verfijnd)

Past bij: Rollades, entrecote, of wildgerechten.

Ingrediënten:

  • 200 ml rode wijn
  • 200 ml runder- of wildbouillon
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 takje tijm
  • 1 el boter
  • 1 tl bloem
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Bak de sjalot in een pan met een klontje boter tot glazig. Voeg de tijm toe.
  2. Blus af met de rode wijn en laat dit tot de helft inkoken.
  3. Voeg de bouillon toe en laat opnieuw inkoken tot de gewenste dikte.
  4. Roer een theelepel bloem door de boter (beurre manié) en voeg dit toe om de jus licht te binden. Breng op smaak met zout en peper.

 

 

Veel succes en plezier in de keuken! 🥄✨

We hopen dat onze sauzen u inspireren om iets bijzonders te maken. Of u nu kiest voor een klassieke jus, een romige truffelsaus, of een fruitige twist – geniet van het proces én van de heerlijke smaken die u op tafel zet.

Veel succes en vooral veel plezier met het maken van deze overheerlijke sauzen! Maak er een feestelijk en smaakvol diner van. Eet smakelijk! 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 06-12-2024