Posted on: 09-12-2021 | Door: Kirsten | Categorie :
De perfecte rollade

Hoe u een rollade moet bereiden zullen wij in deze blog uitvoerig uitleggen. Een van de meest gestelde vragen als het op het braden van een rollade aankomt is - hoe lang moet ik een rollade braden?- 

Verschillende rollades uit de oven

Er zijn natuurlijk vele verschillende soorten rollades: runderrollade, varkensrollade, half-om-half rollades, kippenrollade. Extra feestelijke rollades zijn de luxe lende rollade, de Carpaccio rollade en de ongelooflijk lekkere Porchetta rollade. Voor alle rollades telt wat mij betreft 1 ding, bereid ze in de oven met gebruik van een kerntemperatuurmeter. Dat krijg je absoluut de lekkerste rollade.

Wanneer u niet zeker bent of het braden van de rollade in de pan een succes gaat worden, adviseer ik u de oven te nemen. Langzaam garen, dat in de oven gebeurd, geeft absoluut het beste resultaat. Is ook nog eens enorm eenvoudig. 

Het rollade stappen plan 

 • Zoek een ruime braadpan uit, het vlees moet namelijk genoeg ruimte hebben om te bakken.
 • Zet alvast de oven aan, verwarm hem op 110 graden Celsius
 • Laat eerst de pan warm worden en smelt er dan een flinke klont- geklaarde- boter in.
  Mag natuurlijk ook uw gebruikelijke bakmiddel zijn. De reden dat ik geklaarde boter gebruik is het feit dat geklaarde boter beter tegen hoge temperaturen kan. Rondom bruin aanbraden gaat naar mijn idee dan beter. 
 • De rollade gaat de pan in. Bak hem totdat hij rondom goudbruin is. Gemiddeld is dat 3-4 minuten. Dus neem de tijd. 
 • Nu de rollade in de braadslee leggen en rustig de kerntemperatuur meter in de rollade prikken. Laat de rollade 10 minuten buiten de oven staan, even iets terug koelen voordat hij de oven in gaat.
 • Bekijk een kerntemperaturen schema om te besluiten tot welke kerntemperatuur u de rollade in de oven laat staan. Want wees eerlijk meten is weten. Hou er daarbij rekening mee dat de rollade na bereiding nog even in aluminiumfolie na moet garen en dan nog 2-3 graden stijgt.
  Dus streeft u naar een eindtemperatuur van 55 graden, haal de rollade er dan op 53 graden al uit en wikkel hem in folie. Dan 15 minuten laten rusten.

   Zo maakt u zelf geklaarde boter:

 1. pakje boter in de pan laten smelten
 2. goed heet laten worden
 3. eiwitten met schuimspaan verwijderen, vuur nu wat lager zetten
 4. nu de geklaarde boter zeven, gebruik hiervoor een zeefdoek of een wat grove theedoek
 5. de melkresten blijven nu achter en u houdt geklaarde boter over in uw kommetje
 6. u kan de geklaarde boter gerust enkele dagen in de koelkast bewaren 

Hoe lang rollade bewaren in de koelkast?

 

Een gebraden rollade kun je (luchtdicht) maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de rollade ook invriezen, dan is deze tot 3 maanden houdbaar.Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 09-12-2021