Posted on: 25-11-2022 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
Botten Bouillon, geeft je hele lichaam een boost!

Oma maakte vroeger al bouillon van botten om aan te sterken bij ziekte en zwakte. Lange tijd hoorden we er niet zo veel over, maar tegenwoordig is bottenbouillon weer razend populair. Waarom is dat eigenlijk?

Vele gezondheidsliefhebbers drinken dagelijks bouillon gemaakt van botten. De Chinezen raadden vroeger al bouillon van kip aan als tonicum voor de ziel. Zij geloofde dat de Chi in het lichaam hiermee hersteld zou worden.

 

Door de wetenschap bevestigd

Het leuke is dat moderne wetenschap bevestigt dat bouillon van botten inderdaad heel voedzaam kan zijn:

  • Botten: zeer rijk aan calcium en fosfor. Ook zit er redelijk veel magnesium, kalium, zwavel en silicium in.
  • Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren. Ook zit er veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA.
  • Bindweefsel: hierin zit veel glucosamine en chondroïtine. Deze stoffen zitten meestal in supplementen tegen reuma en gewrichtspijn.
  • In botten, merg en bindweefsel zit veel collageen dat tijdens het koken wordt omgezet naar gelatine. Gelatine is weer zeer rijk aan de aminozuren glycine, proline en glutamine. Deze zijn zeer heilzaam voor onze gezondheid.
  • Conclusie: Er is geen direct wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van bottenbouillon, maar wel naar alle ingrediënten afzonderlijk. Hierdoor weten we dat bottenbouillon extreem gezond is voor het lichaam.

 

Voordelen van bottenbouillon:

  • De goed opneembare mineralen uit botten (bijv. calcium) zorgen ervoor dat onze eigen botten, nagels en haren sterk worden/blijven.
  • Glucosamine en chondroïtine helpen onze bindweefsels sterk te houden en de gewrichten soepel. Daarbij zorgen ze voor een snel herstel bij blessures.
  • Gelatine kan de darmwand verstevigen. Mensen met prikkelbare darmen kunnen hier veel baat bij hebben.
  • De glycine kan een ontstekingsremmende werking op het lichaam uitoefenen en het immuunsysteem kalmeren. Allergieën kunnen hierdoor afnemen. Het immuunsysteem kan versterkt worden 
  • Zorgt voor verlichting van gewrichtspijnen en artrose.
  • Het is caloriearm, maar geeft toch een vol gevoel waardoor het afvallen gemakkelijker kan verlopen 
  • Glycine kan de nachtrust, en daarmee het herstel bevorderen 
  • Kan een krachtige remedie zijn tegen verkoudheid en ziekte, een boost voor het immuunsysteem!

 

Goed voor de opbouw van de huid 

Bottenbouillon wordt vaak voorgeschreven bij auto-immuunziektes. Veel auto-immuunziektes kunnen voortkomen uit problemen met de darmen. Wanneer de darmwand zich weer kan herstellen, kan het immuunsysteem kalmeren. Dit kan weer leiden tot vermindering van auto-immuunziektes. Bottenbouillon is een wezenlijk onderdeel van het GAPS-dieet, waarbij men autisten ziet opknappen door het helen van de darmwand.

Volgens onderzoekers is kippensoep (ook wel kippenbouillon genoemd, binnenkort ook door ons gemaakt) bewezen medicinaal. 

 

Wilt u eens een bottenbouillon proberen: bestel hier

Met dank aan aHealthylife.nl die dit onderzoek zo mooi heeft uitgewerkt.

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 25-11-2022