Posted on: 28-08-2023 | Door: Kirsten | Categorie :
Buikspek, wat is het en hoe kun je dit het beste bereiden

Buikspek (varkensbuik) wint de laatste jaren aan populariteit. Het is ook een veelzijdig stuk vlees. Je kunt varkensbuik bijvoorbeeld smoren, braden of conserveren. Het is erg lekker als het wordt gepekeld of wordt ingewreven met kruiden.

Wat is buikspek?

Buikspek wordt ook wel varkensbuik genoemd en is een zeer sappig en vrij vet deel van het varken. Het bestaat uit een laag vel, een onderhuidse laag vet, een laag spierweefsel met bindweefsel en nog een laag spieren. Na bereiding geven de lagen vel, vlees en vet een optimale combinatie van knapperige stukken vel en smakelijk mals vlees.

Van de varkensbuik worden ook de speklapjes van gesneden. Maar het is ook goed te bereiden als een groot stuk. Buikspek is lekker als het goed wordt ingewreven met kruiden. Het beste kun je de varkensbuik bereiden door het langzaam te braden.

Met of zonder zwoerd

De varkensbuik is verkrijgbaar met zwoerd of zonder zwoerd. Zwoerd is de buitenste laag van het vlees. Het is in feite de huid van het varken.

Het zwoerd kan zorgen voor een lekker knapperig korstje. Het dient dan op hoge temperatuur bereid te worden. Dit heet ook wel crackling. Let wel op, want dit is best een uitdaging. Het zwoerd moet namelijk goed drogen en het is verstandig een dag van tevoren te beginnen. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Het is echter ook prima om een buikspek zonder zwoerd te bereiden. Je hoeft dan geen inkepingen in de varkensbuik te maken en je kun het stuk gewoon insmeren met een lekkere rub.

Hieronder volgt een stappenplan voor het bereiden van een buikspek met zwoerd. Heb je een buikspek zonder zwoerd, dan kun je de eerste stappen overslaan.

Buikspek marineren

1. Om lekker krokant stuk zwoerd te krijgen is het belangrijk om het droog te krijgen. Leg het buikspek in een ovenschaal met de zwoerd naar boven en dep het vlees droog.

2. Maak een ruitpatroon in het zwoerd door er inkepingen met scherp mes in te maken. Ga ongeveer 0,5 tot 1 cm diep in het zwoerd, maar pas op dat je niet het vlees raakt. Zorg dat er tussen de lijnen ongeveer 1cm zit.

3. Maak een lekkere marinade of kruiden melange en doe dit in de ovenschaal. Let er daarbij op dat de marinade het zwoerd niet raakt. Zet de schaal niet afgedekt in een koelkast en laat dit een nacht staan, zodat het zwoerd goed kan drogen

4. De volgende ochtend dep je met keukenpapier al het vocht op de zwoerd weg. Smeer het vervolgens in met olijfolie. De olie voorkomt dat vocht in het vlees trekt.

5. Bedek de zwoerd met een dikke laag grof zeezout. Het zout zorgt ervoor dat vocht uit het vlees onttrekt. Zet het buikspek voor een paar uur weer in de koelkast.

6. Voordat je het vlees gaat braden of grillen, veeg je de zoutkorst ervan af.

In de oven

1. Verwarm de oven op 180 ℃. Op deze temperatuur braad je het buikspek 2 uur in de oven.

2. De zwoerd is nu nog niet helemaal krokant. We gaan de temperatuur wat verhogen en de buikspek nog even wat hitte geven. Draai de temperatuur van de oven naar 15 ℃ en laat het vlees hier 20 minuten in staan.

3.  Aangegeven in dit recept duurt het ietsje langer maar heeft u ook een prachtige krokante speklaag.

Op de barbecue

1. Maak de barbecue gereed voor indirect grillen en breng de temperatuur naar 150 ℃.

2. Leg het buikspek met de zwoerd naar boven op het rooster. Doe je dit andersom, dan kan het vet vlam vatten en het vlees aanbranden. Laat het 2,5 uur op het rooster liggen.

3. Stook de barbecue op naar 225 ℃ en laat het vlees nog 20 minuten liggen. Dit doen we om een krokante korst te krijgen.

 

Enthousiast geworden? 

Stel hier uw vleespakket samen en neem er een mooi stuk buikspek bij mee.

 

 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 28-08-2023