Posted on: 06-10-2022 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
Cordon Bleu zelf maken

De cordon bleu kent u vast. Wanneer u het wel een eet zult u het waarschijnlijk kant-en-klaar bij VanOnzeBoer, de plaatselijke slager of de supermarkt kopen. De smeuïge kaas en het lekkere plakje ham maken dit een favoriet gerecht voor groot en klein. Maar wist u dat u een cordon bleu ook heel makkelijk zelf kunt maken? In dit blog vertel ik over de cordon bleu, wat u erbij kunt eten en vooral hoe u deze zelf kunt maken

Cordon bleu, wat achtergrondinformatie

De cordon bleu is een schnitzel, gemaakt met rundvlees, varkensvlees of kipfilet dat gevuld wordt met ham en kaas en die vervolgens wordt dubbelgevouwen. Daarna word deze al dan niet gepaneerd en in de pan gebakken. Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk komt het recept uit Zwitserland of Frankrijk, maar dat laten we maar over aan de historici. Het is de bedoeling dat het vlees aan de buitenkant lekker knapperig wordt bakken, maar dat u ervoor zorgt dat binnenin de kaas niet te hard blijft en mooi smeuïg wordt. 

Het is een belangrijke voorwaarde dat u een kaas te gebruikt die erg goed smelt. Emmentaler, Gruyère of Raclette smelten erg goed. Mochten deze karakteristieke kazen niet uw voorkeur hebben dan kan het ook met gewone boeren kaas gemaakt worden, maar er zijn natuurlijk tal van andere kazen die goed smelten. Het mooie van zelf maken is dat je de Cordon Bleu naar je eigen smaak kunt aanpassen...

Smaakcombinaties

Een cordon bleu vult goed. Door het paneermeel en het vette van de kaas heeft u al snel een voldaan gevoel. Het is daarom raadzaam daarom om bij dit soort gerechten lichte bijgerechten te serveren, het liefst met iets van een zuurtje. Een lekkere zuurkool uit het vat, rode bieten of een tomaten- of aardappelsalade met yoghurtdressing bijvoorbeeld.

Onderstaand recept is gemaakt met varkensfiletlapjes
 4 varkensfilet lapje, varkensschnitzel, kipfilet (beetje plat rollen) of minutesteaks
 2 plakken ham
 80 gr. kaas jongbelegen of belegen kaas
 1 diep bord bloem
 zout & peper
 1 diep bord paneermeel
 2 eieren
 4 el. boter
 2 el. olie

  •  Zo maak je een cordon bleu:
  1. Zet eerst alles klaar. Doe de bloem in een bord en voeg hier zout en peper aan toe. Roer het goed door. Doe in een ander bord 2 eieren en kluts deze goed. En in het laatste bord doet u het paneermeel.
  2. Leg de filetlapjes voor u uit in de lengte. Leg hierop een half plakje ham en snij de kaas zo dat hij ertussen past en leg deze er ook op. Vouw dan de het lapje dubbel. Druk de zijkanten goed aan zodat hij rondom sluit. Herhaal dit met de andere drie filetlapjes.
  3. De cordon bleu paneren doet u zo: Haal de het lapje eerst door de bloem. Dan door het ei en als laatste door het paneermeel. We gaan dubbel paneren. Dat houd in dat u 2 keer paneert zodat u een goede dikke laag krijgt die het filetlapje dicht houd. Zo blijft de kaas straks goed in het vlees en lekt het er niet aan alle kanten uit. Dus haal nogmaals door de bloem, het ei en het paneermeel. Dit doet u met de drie andere lapjes ook. Zet ze dan even aan de kant.
  4. Zet een hapjespan op het vuur en doe hier de margarine in met de olie en laat dit goed heet worden.
  5. We gebruiken lekker veel boter en olie zodat het mooi bakt. Bak de cordon bleu voorzichtig in de pan op middelmatig vuur zodat het paneermeel niet verbrand. Bak het om en om tot het goudbruin en gaar is.

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 06-10-2022