Posted on: 16-09-2022 | Door: Kirsten | Categorie :
Dagvers - Vers - Ingevroren

Wist u dat en kunt u zich voorstellen dat het verse vlees uit de supermarkt vaak 3 tot 4 keer ingevroren is geweest? De weg die een gemiddeld stukje vlees aflegt voordat het in het schap van de supermarkt beland is lang. Langer dan u denkt soms wel duizende kilometers. Daarmee, met deze hoge temperaturen, gevaarlijker dan u denkt.

 

Even een gewoon voorbeeld

Het vlees dat bij Albert Heyn in de koeling wordt aangeboden.

  • Land herkomst: Zuid-Amerika, Noord- Afrika.
  • Vervoer naar Engeland, hele bevroren koeien en/of  karkassen (zie foto hieronder)
  • Verwerking: Ontdooid verwerkt tot grote delen en ingevroren
  • Vervoer naar NL: Ontdooid om tot zijn uiteindelijke vorm te verwerken, biefstukjes gehakt etc. en weer ingevroren
  • Transport naar winkel en ontdooid voor dat het in het uiteindelijk in koelvak beland.

Wellicht dat de klant het stukje vlees thuis nogmaals gaat invriezen.

 

Wist u dat:

De uiterste wettelijke grens, waarbij vlees nog als “Vers” mag worden verkocht 3 jaar is. Bron: Consumentenbond / NWA 

Aflevering keuringsdienst van Waarde
Daaruit bleek dat het meeste vlees, waaronder dat van de meeste supermarkten, uit afrika komt, waar de koe geslacht wordt en vervolgens ingevroren voor transport naar engeland. Daar wordt de hele koe ontdooid om opgesneden te worden in grote stukken en weer ingevroren. Daarna weer ontdooid om het vlees tot zijn uiteindelijke vorm te verwerken (biefstuk, entrecote, gehakt, enz.) Vervolgens wordt het, u raadt het al, weer ingevroren voor transport naar de winkel. Daar wordt het vlees weer ontdooid voordat het in het koelvak belandt. Iemand de tel bijgehouden? Het vlees kan dan al 2 jaar oud zijn... De supervisor van de overslag in engeland werd gevraagd over de gevaren van ontdooien/invriezen en haalde lachend de schouders op. Bij navraag bleek de aanduiding "vers" slechts te slaan op "niet bevroren". Hier bestaan dus geen wettelijke bepalingen voor.

 

Trots dat wij het anders doen

  • Het vees dat u bij ons koop is 100% traceerbaar naar de boerderijen in Twente en de Achterhoek. Het slachthuis is op 20 km afstand/ klein maar professioneel.
  • Vervoer: gekoeld transport slachthuis slagerij/SEKK 
  • Vers vlees in onze rijpkamer (zie foto hieronder)
  • Verwerking: in geconditioneerde ruimtes ambachtelijke verwerkt en verpakt
  • Bezorging bij u thuis: ieder vleespakket afzonderlijk in eigen diep gekoelde koelbox verpakt. Dus constante temperatuur.

In uw vriezer wordt het vlees voor de allereerste keer door uzelf ingevroren.

 

Weer een reden om voortaan te blijven kiezen voor vlees VanOnzeBoer, stel lekker weer een pakket samen of maak een keuze uit onze luxe standaard pakketten rund, varken of kip.

 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 16-09-2022