Posted on: 10-11-2021 | Door: Kirsten | Categorie : Bereiding tips
Gevulde Kerstkalkoen

Een feestelijk gedekte tafel, iedereen zit vol verwachting te kijken. Daar is hij dan, de Kerstkalkoen! Hoe zal hij smaken. De grootste angst van iedere kok is de vraag, zal hij niet te droog zijn. Daar hebben een oplossing voor. Met dit heerlijke recept heeft u bijna de garantie dat u een smakelijke sappig kalkoen op tafel kunt zetten.

Een echte klassieker

Kalkoen is heel geschikt voor diners waarbij er veel personen aan tafel schuiven. Niet zo gek dus, dat je ‘m vaak op de kersttafel vindt. Een recept voor de thuischef die echt werk wil maken van het kerstdiner. Een uitdaging?

Een te droge kalkoen

Omdat de grote kalkoen eigenlijk maar een magere vogel is, bestaat er een kans dat het vlees droog wordt. Met het recept dat wij op de site hebben staat weten we dat te voorkomen. Een vereiste om het recept te laten lukken is het aanschaffen van een niet (!) bevroren kalkoen. Zorg er vervolgens voor dat de kalkoen op kamertemperatuur is wanneer u met de bereiding begint.

Zo gemaakt- de perfecte Kerstkalkoen

U begint al een dag van tevoren, de kalkoen mag een nacht doorbrengen in een smaak-bad. We noemen dit ook wel nat pekelen. De kalkoen neemt op deze manier veel vocht en smaken op. Hierdoor zal het vlees straks minder snel uitdrogen.
Wilt u een écht lekkere kalkoen dan is deze tip een échte aanrader. Snij de huid van de bovenkant van de kalkoen los van de borst. Smeer hier wat roomboter tussen, hierdoor worden de kalkoenfilets tijdens de bereiding bedropen met vet. De laatste truck om een sappige kalkoen te bereiden is de volgende. Halverwege de bereiding even de kalkoen uit de oven halen om vervolgens de borst te bekleden met pancetta, nu weet u zeker dat de kalkoen sappig blijft!

Ook bij kalkoen, net als bij veel vlees, de kalkoen in aluminiumfolie met daarover theedoeken, even laten rusten. De uitgestroomde sappen trekken zo terug in de kalkoen.

Zo kunt u de kalkoen fatsoenlijk aansnijden

Stap voor stap 

1.    Pancetta van de kalkoen halen
2.    Poten aan de borstzijde, bij de aanhechting doorsnijden
3.    Kalkoen omdraaien, poten lostrekken. Daarna de vleugels
4.    Tot slot de borst met de filets aansnijden

Wilt u de uitdaging aangaan, lees verder op ons recept Gevulde Kalkoen

Kalkoen bestellen kan: 

 

 

 

 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 10-11-2021