Posted on: 11-11-2021 | Door: Kirsten | Categorie :
Invriezen en ontdooien doet u zo

Hoe lang vlees in de vriezer bewaard worden. En is er sprake van kwaliteits verlies. Allemaal vragen die belangrijk zijn om te weten alvorens u overgaat tot het vullen van uw vriezer met het (H)eerlijke vlees VanOnzeBoer. U heeft gelijk. 

Kan al het vlees ingevroren worden?

Soort verpakking moet goed zijn
In principe kunt u alle vleessoorten invriezen. De houdbaarheid van de verschillende vleessoorten is niet gelijk, daar moet u wel op letten. Belangrijk is het te weten of de verpakking van het vlees geschikt is om vlees goed te beschermen in uw vriezer. Wist u dat het meeste plastic toch nog zuurstof doorlaat. Waardoor al snel vriesbrand zal ontstaan. U kent het wel, ijsaanslag op het vlees. De manier waarop wij het vlees vaccuum verpakken is prima, het plastic dat wij daarbij gebruiken is zuurstof dicht. U kunt het vlees dus maximaal bewaren zonder risico van kwaliteitsverlies.

Vervoer moet goed zijn
Wanneer wij het vlees voor u klaarmaken, wordt dit gedaan in geconditioneerde ruimtes. Het vlees zal daarbij een maximale temperatuur van 4 graden tegenkomen. Eenmaal versneden, gevaccuumeerd en in de speciaal hiervoor ontwikkelde doos gepakt, staan de vleespakketten tot vertrek in een koelcel van 2 graden. Wij kiezen bewust voor een speciale door en nier voor een koelauto. Wij hebben dmv testen duidelijk het verschil kunnen aantonen. Eenmaal in een eigen doos, een eigen geconditioneerde ruimte , blijft het vlees prachtig op een constante temperatuur. Pas na lange tijd zal deze temperatuur langzaam oplopen tot een respectabele temperatuur. 

Uw vriezer moet goed zijn
Is de vriezer in goede conditie, behoud hij zijn constande temperatuur. minus 18 is in deze ideaal. Ook is het van belang hoe vaak de deur van uw vriezer open en dicht gaat. Hiermee verandert de temperatuur rondom het vlees regelmatig. Dit komt de kwaliteit natuurlijk niet ten goede.

Houdt u dan rekening met het volgende

Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft.
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 1 jaar.
Bewaartijd ingevroren varkensvlees, scharrelhoen en wild, : maximaal 9 maanden.
Bewaartijd ingevroren gehakt: 6 maanden.
Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 3-4 maanden.

De ideale bewaartemperatuur voor vlees in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.

Kan je vlees ontdooien in de magnetron?
Vlees ontdooien kan ook in de magnetron, heeft absoluut niet onze voorkeur. Het gaat met grof geweld en daar houden wij niet van. Het gaat naar ons idee ten koste van de kwaliteit van het vlees. Wilt u toch in de magnetron ontdooien hou het bij kleinere stukken vlees. Wanneer u een groter stuk vlees ontdooit in de magnetron loopt u de kans dat het vlees aan de buitenkant veel vocht verliest terwijl het aan de binnenkant bevroren blijft.

Twee maal invriezen en ontdooien 
Kan dat, vlees ontdooien en weer invriezen? Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wilt u geen risico lopen, dan is een slim alternatief om het (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als u het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen. Let wel, de houdbaarheid is maximaal 2 weken.

Conclusie 

Wij verpakken het vlees op de best mogelijke manier. Dusdanig goed dat u het vlees prima kunt invriezen zonder risico op kwaliteit verlies, mits u de bovengenoemde punten in acht neemt. Wel zo handig, u heeft altijd vlees inhuis. Onverwachts bezoek kan altijd een boord mee-eten!

 

 

 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 11-11-2021