Posted on: 24-06-2021 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
Kip in stukken verdelen

Een hele kip snijden in acht delen. Heerlijk zo’n verse kip VanOnzeBoer. Lekker in zijn geheel te bereiden of in een gerecht waarbij versneden delen wenselijk zijn. Maar hoe kunt u die nu het beste in stukken snijden. Het is makkelijker dan u denkt. Wanneer u voelt op de te snijden plekken, kunt u voelen waar u het beste kunt snijden. Klinkt wellicht nu nog onduidelijk maar als u de stappen volgt snapt u wat ik bedoel.

Een hele kip snijden in 8 delen, zo doet u dat
Het is makkelijker dan u denkt. Wanneer u in het bezit bent van een scherp mes of een wildschaar dan zullen wij u vertellen hoe u het beste te werk kunt gaan. Het snijden of knippen heeft namelijk een bepaalde logica en wanneer u deze weet is het erg eenvoudig. Door te voelen op de te snijden/knippen vlakken, voelt u waar u kunt snijden/knippen. Het wijst zich vanzelf.

Een hele kip snijden in 8 delen

Een kip snijdt u in 6 of 8 stukken:
2 kipfilets, 2 poten (2 drumsticks  2 dijen), 2 vleugels

Eerst de kip vlinderen

Eerst vlindert u de kip, u klapt de kip als het ware open. De vorm waarop de kip nu ligt lijkt een beetje op een vlinder. Deze techniek wordt vaak gebruikt om de kip te garen in de oven of op de BBQ, echt een aanrader. Door de kip op deze manier te vormen liggen de filets in het midden en drogen deze minder snel uit. Gaat u als volgt te werk: leg de kip met de borst naar beneden. Voel nu waar de ruggengraat zit en snij hier met een scherp mes door of knip en haal deze er tussenuit. Draai nu de kip weer om en druk hem met een beetje extra kracht platter. Draai de bouten naar buiten zodat de dikke kant naar boven ligt.

gesneden kip


Nu de kip in stukken snijden/knippen

U heeft de kip nu gevlinderd en het is nu eenvoudig om de kip in 8 stukken te verdelen.

Snij de kip doormidden door midden tussen de filets te snijden. Tussen de filets zit een scherp stukje kraakbeen, dit mag u voorzichtig wegsnijden.

Vervolgens snijdt u de vleugels eraf. Dit doet u door deze op te tillen en goed te kijken waar het vel het meest op spanning komt te staan. Zet daar het mes tegenaan en snij het door of knip het door.

Bij de poten gaat het bijna hetzelfde. Til de poot op en zet het mes tegen het vel, snij zo ver mogelijk door tot u weerstand voelt. Knik de poot daarna om en snij door het kraakbeen heen.

Om nu de poot te versnijden tot dijvlees en drumstick, kijkt u waar er bij de poot beweging zit. Daar vindt u wederom kraakbeen dat u kunt doorsnijden of knippen.

Tot slot de kipfilet. Deze snijdt u langzaam langs de botjes af tot u een mooie filet heeft. U kan het vel eraf halen, maar op het vel aanbraden is ook erg lekker.

De resten die u nu over heeft lenen zich uitstekend voor het maken van een bouillon of saus. Dus gooi dit zeker niet weg.

 

Heeft u net zulke mooie stukken als op de foto hierboven? Dan is de missie geslaagd.

Nu op naar de kip recepten.

Wilt u voortaan genieten van vlees VanOnzeBoer dan kunt u een keuze maken uit luxe rundvleespakketten, luxe varkensvleespakketen en deze pakketten aanvullen met bijvoorbeeld vleeswarensoepenkaas of gourmetvlees. Ook kunt u helemaal uw vleespakket zelf samenstellen, combineren met rundvlees, varkensvlees en kip. 

 

 

 

 

 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 24-06-2021