Posted on: 30-03-2022 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
Kip vlinderen doet u zo

Gevlinderde kip - het geheim van een perfect geroosterde kip

Wanneer u een hele kip op de BBQ klaarmaakt, of in de koekenpan, komt u wel eens bedrogen uit. Gedurende het klaarmaken kijkt u naar een mooie goudbruine kip. De verwachtingen zijn hoog. Maar helaas, het resultaat valt tegen. Zeker wanneer u geen kerntemperatuurmeter gebruikt. De goudbruine kip blijkt van binnen erg droog te zijn geworden terwijl de poten mooi gaar en mals zijn. Ook omgekeerd is vaak het geval. Mooie filetjes maar de poten zijn nog rood en laten niet los van het bot. Het blijkt dus toch wel een kunst om een hele kip mooi te bereiden.

 

De oplossing - gevlinderde kip 

Ooit heb ik het eens ergens gezien, nagedaan en inderdaad dit is perfect. Lijkt moeilijker dan het is maar het resultaat is de moeite absoluut waard.
een kip vlinderen doet u als volgt;

  1. Leg de kip met de borstkant op het aanrecht. Voel met u vingers waar de ruggengraat loopt. Steek nu een groot mes,verticaal aan één kant van de ruggengraat in de kip. 
  2. Snijd nu helemaal langs de ruggengraat maar denkerom dat u niet in de borst snijdt. Het zelfde doet u ook aan de andere kant van de ruggengraat. Nu heeft u de hele ruggengraat verwijderd. U kunt er eventueel bouillon van trekken.
  3. Nu legt u de kip met de rugzijde op het aanrecht. Duw met uw handen op het borstbeen voor een nog platter resultaat.
  4. Pak een kippenvleugel en kijk waar het bovenste gewricht zit, leg hier het snijgedeelte van het mes op en duw hard omlaag en snij het eraf. Kunt u ook aande andere kant doen. Beide vleugeltjes ook bewaren voor de kippenbouillon. U kunt de vleugeltjes er ook aan laten zitten zoals op foto.
  5. Steek twee sate prikkers van de onderkant poot door de post. Hierdoor krijgt u een stevig geheel.

 

Maak de kip nu verder klaar

U kunt nu de kip op allerlei manieren klaarmaken. Het vlees wordt egaler en sneller gaar terwijl de mooie goudbruine kleur aan alle kanten verschijnt.

Voorbeeld: Verwarm de oven op 180 °C. Smeer de kip in met een marinade naar keuze of gebruik onze lekker kruidenboter. Braad de kip dan in 45-60 minuten in de oven. Om te controleren of de kip gaar is, steekt u een prikker in het dikste gedeelte van de kip. Is het sap dat er uitvloeit helder, dan is de kip gaar. 

Aanrader: Mojo Kip Marinade op onze receptenpagina. 

Wilt u uw vleespakket aanvullen met een (H)eerlijke kip VanOnzeBoer dan kan dat natuurlijk!

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 30-03-2022