Posted on: 09-05-2022 | Door: Kirsten | Categorie : Bereiding tips
Marinades en Laksauzen

Er zijn veel mogelijkheden om een alom bekend vleesgerecht een lekkere twist te geven. Denk daarbij aan marinades. Maar heeft u al eens gebruikt gemaakt van laksauzen? Het werkt net even anders, handig in gebruikt en erg lekker.

Marinades kent u natuurlijk

Een marinade is een vloeibare oplossing waarin u o.a. kunt weken voordat je gaat koken. Een marinade voegt smaak toe en maakt, wanneer nodig, het vlees malser. Het ‘weken’ ontstaat door zure ingrediënten die aan marinades zijn toegevoegd. Door de afbraak van cellen in het vlees kunnen kruiden het vlees binnendringen, dit geeft smaak en zorgt ervoor dat met name kippenvlees tijdens het grillen mooi sappig blijft en niet uitdroogt.

Wat is een vleeslak 
Een vleeslak wordt ook gebruikt om iets extra’s aan het vlees toe te voegen. Een vleeslak zorgt niet zoals een marinade dat het vlees malser wordt maar geeft alleen de buitenkant meer - of een andere smaak. Een vleeslak is ook dikker dan een marinade, u kunt inderdaad het vlees lakken. Het verschil in dikte wordt veroorzaakt door het gebruik van honing in de lakken, vandaar ook het karamelliserende effect…Heerlijk!

Hoe werkt u met een marinade

• Marineren gebeurt voor de bereiding van het vlees
• Marineren heeft tijd nodig, 12 uur is mooi voor rundvlees en varkensvlees, mits het niet een te ‘zure’ marinade is. Te lang in zure omgeving maakt het vlees papperig. 2 uur is voldoende voor kip, vis en zeevruchten.
• Groenten marineren kan ook, stevige groeten hebben 30-120 minuten nodig, zachtere groenten hebben aan 30 minuten voldoende om de smaak van de marinade op te nemen.

Hoe werkt u met een vleeslak

• Lakken gebeurt tijden de bereiding van het vlees, gedurende het klaar maken van het vlees in de oven of op de BBQ smeert u het vlees 2 of 3 keer in. 5 minuten voor het vlees klaar is de laatste keer. 
• Lakken geven alleen aan de buitenkant een mooie gekarameliseerde smaak. Afhankelijk van de soort lak die u kiest kan dit zoet, mild of pittig zijn.
aan te raden bij gebruik, van marinades en lakken.
• Omdat de marinades en lakken in contact komen met onbereid vlees, zijn overal bacteriën aanwezig. Bewaar daarom gemarineerde producten altijd in de koelkast tijdens het marineren. 
• Gebruik bij marineren nooit aluminiumfolie of een roestvrijstalen kom, de zuren in de marinade reageren met het metaal en dit geeft een niet lekkere smaak aan het vlees.
• Wilt u het vlees na bereiding bedruipen met een beetje van de marinade of wilt u de marinade deels verwerken in de dressing van de salade? Let er dan op dat u een ongebruikt deel van de marinade gebruikt, alles vanwege voedselveiligheid en de aanwezigheid van bacteriën op vers vlees. 

Laksauzen VanOnzeBoer
We zeggen het vaak, het vlees VanOnzeBoer heeft genoeg smaak van zichzelf, en heeft geen weekmakers nodig. Het vlees is van zichzelf al smaakvol en mals. Maar wij willen natuurlijk ook wel eens iets anders toevoegen waardoor het net weer even wat anders smaakt. 

Het zijn er niet veel maar voor ieder wat wils. 

  • Laksaus zoete lichte rooksmaak
  • Laksaus mild Indonesisch
  • Laksaus hot Thais

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 09-05-2022