Posted on: 06-10-2020 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
Zelf een Roux maken, wel zo lekker

Herfst is de tijd van de gebonden soepen en sauzen

Wat een gebonden soep en een overheerlijke ragout met elkaar overeen hebben is het feit dat beiden gebonden worden door een roux. Nee, we gebruiken geen bindmiddel uit een pakje maar maken hiervoor zelf een roux.

Wat is een Roux

Roux is niets anders dan een bindmiddel opgebouwd uit vet en bloem. Dat vet kan roomboter zijn maar ook plantaardige margarine kan gebruikt worden.

Hoe maakt u de roux

Een roux maken is niet moeilijk, u moet er wel even bij blijven. Vooral wanneer u een bruine roux wilt maken, kan het op het laatst toch even aanbranden en dat willen we niet.

• Neem een steelpan en smelt het vet (50-60 gram boter/margarine)

• Voeg de gezeefde bloem toe (60 gram)

• Blijf continu roeren tot een mooi glad mengsel ontstaat, soms moet er voor dunnere vetten iets meer bloem gebruikt worden.

• Nu wordt de bloem gebakken, houdt de boven genoemde tijden aan om de juiste rouw te maken.

 

De baktijd bepaalt het soort roux

Afhankelijk van de baktijd kunnen we spreken van drie soorten roux.

Blanke roux: 2 à 3 min. Bakken. De smaak van de bloem is weg maar er zijn nog geen andere aroma’s ontstaan. De naam zegt het al, de rouw is nog wit en daarmee geschikt voor het gebruik in witte sauzen.

Blonde roux: 3 à 5 min. Bakken. De smaak van de bloem is weg en daarvoor in de plaats komt een zachte nootachtig aroma. Deze roux bindt goed, maar minder dan de blanke roux. U gebruikt deze rouw wanneer u op zoek bent naar een uitgebalanceerde zachte noot smaak.

Bruine roux: 8-10 min. Bakken. Deze roux bindt veel minder sterkt maar geeft wel een heerlijke krachtige nootsmaak.

Zo gebruikt u de roux

Wilt u een gerecht iets aandikken, zorg er dan voor dat de roux koud is- bij een warm gerecht of dat de roux warm is -bij een koud gerecht. Inderdaad tegenovergestelde temperaturen. Beetje bij beetje de roux toevoegen. Steeds even wachten, de massa heeft even de tijd nodig aan te dikken. Voor dat u het weet is het wellicht te dik.

 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 06-10-2020