Posted on: 18-07-2024 | Door: Kirsten | Categorie :
Zout als conserveringsmiddel en smaakmaker

Keukenzout, voedingszout en strooizout ?

Voedingszout staat misschien ook wel beter bekend als keukenzout of tafelzout, maar het is veel meer dan enkel een smaakmaker. Het heeft namelijk speciale functies. Zoals we al zeiden is voedingszout een belangrijke toevoeging in het verwerkingsproces van levensmiddelen en wel als conserveringsmiddel.

 

Wat doet zout als conserveringsmiddel?

Als we heel ver terug in de tijdlijn duiken, dan zien we dat zout al duizenden jaren gebruikt wordt als conserveringsmiddel. Het doel hiervan is natuurlijk om voedsel langer houdbaar te maken. 

Hoe werkt het conserveringsproces bij voedingszout?

De werking van voedingszout is eigenlijk heel eenvoudig. Zout onttrekt zich aan vocht en hierdoor wordt er een omgeving gecreëerd waar micro-organismen niet zo makkelijk hun weg kunnen vinden. Bacteriën kunnen het vlees niet makkelijk bederven en dat verlengt met succes de houdbaarheid van het product.

Voedingszout  veelzijdige van karakter

Voedingszout heeft een dynamisch karakter, want het kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Het toepassingsgebied is breed en daardoor leent het zich niet alleen als smaakmaker, maar ook als gezondheidstoepassing en tevens beschermingsmechanisme voor bijvoorbeeld gewassen. Daarnaast fungeert het ook perfect als balansmethode om de hydratatie bij koeien en varkens goed onder controle te houden.

Wat is het verschil tussen keukenzout, voedingszout en strooizout?

Hoewel zoutsoorten inderdaad vrij veel op elkaar lijken, zit er weldegelijk een verschil in de toepassing.

  • Keukenzout wordt écht puur en alleen gebruikt als smaakmaker.
  • Een verschil met voedingszout, want deze zoutsoort dient naast smaakmaker ook als conserveringsmiddel.
  • Strooizout is puur zout, met als toevoeging een antiklontermiddel.  

 

Maar zout is niet gezond

Natuurlijk is er De Gezondheidsraad, zij wil graag het zoutgebruikt terugdringen tot 6 gram per dag. Dit ter voorkoming of terugdringing van een hoge bloeddruk en ter vermindering van de kans op hart- en vaatziekten. Helaas nemen wij gemiddeld circa 9 gram per dag, dus dat is 50% boven het advies.

Het advies heeft geleid tot extra aandacht voor zout in voedingsmiddelen.

Puur vlees het beste

Vers vlees is van nature niet zout. Zout of andere natriumhoudende smaakstoffen voegt de consument er bij het bakken en braden of aan tafel aan toe. Maar er zijn producenten die het vlees bewerken, hier ligt het dus wel anders. Nederlandse vleeswarenproducenten werken aan het verder terugdringen van de zoutgehaltes zonder dat dit ten koste  te laten gaan van de houdbaarheid, textuur en smaak. Maar of dit gezond is?

Zout gebruik in onze slagerij

Onze slagers gebruiken ook zout als smaakmaker, bijkomstig effect is de verlengde houdbaarheid. Het gaat bij ons uitsluitend om hamburgers, runderworstjes en varkenssaucijsjes, cordon bleu en rundervink en slavink ook. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze produkten zonder bewerking van de klant in de pan gedaan kunnen worden. Zouden deze hand klaargemaakte produkten niet gekruid zijn dan zou een worst te pittig aan de buitenkant en te flauw aan de binnenkant zijn.

Al het andere vlees VanOnzeBoer is Puur, zoals vlees bedoeld is!

 

 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 18-07-2024