Posted on: 18-06-2018 | Door: Colette Beyne | Categorie : Rundvlees
Biefpuntjes met chimichurri
Eén van de redenen waarom ik zo enthousiast ben over Samen een koe kopen is, dat al het vlees van de dieren wordt gebruikt. Er wordt niets verspild. De slager snijdt het vlees na het uitbenen zó uit, dat er 36-40 gelijke samengestelde pakketten gemaakt kunnen worden. Daarbij blijven resten over, die ook weer gebruikt worden.

Een mooi voorbeeld daarvan zijn biefpuntjes. Ze zijn afkomstig van o.m. resten van lendes, bovenbil en ossenhaas, die in stukjes gesneden zijn en verdeeld worden over de vleespakketten. Ik ben dol op deze malse vleesstukjes, die snel klaar zijn. Ook een voordeel: als je ze bent vergeten uit de vriezer te halen, leg ze dan in hun verpakking in koud water (verzwaar eventueel het onder blijft staan) Binnen 30 minuten kun je ze gebruiken!

Ik maakte deze Zuid-Amerikaans getinte maaltijd met de biefpuntjes. De chimichurri, een saus op basis van olie, azijn, kruiden, knoflook en rode peper haalt het beste in ze naar boven. De salade met bonen, avocado en koriander doet de rest.

Buiten smaakt dit het allerlekkerst, maar eet je binnen dan heb je wel gelijk de zon op tafel.

Ingrediënten


Dit heb je nodig:
  • 600 g biefpuntjes
  • 2 el olijfolie om in te bakken
  • 1 el boter

  • voor de chimichurri
  • 4-5 el extra vierge olijfolie
  • 2 el rode wijnazijn
  • 2 tenen knoflook, uit de pers
  • 2 el fijngesneden platte peterselie
  • 2 el fijngesneden verse oregano
  • 1 rood pepertje, zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
  • versgemalen zwarte peper, zout

  • voor de salade
  • 2 blikjes gemengde bonen (rode en groene kidneybonen, limabonen en kikkererwten )
  • 1 blikje witte reuzenbonen
  • 1 avocado, in partjes
  • 2 el citroensap
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 el fijngesneden koriander

Bereiding


En zo maak je het:
Roer de ingrediënten voor de chimichurri door elkaar en maak op smaak met peper en zout.
Giet voor de salade alle bonen in een vergiet en spoel ze met koud water. Laat uitlekken.
Schep de avocado om met 1 el van het citroensap.
Mix bonen en avocado met het citroensap in een schaal en lepel de olie en de rest van het citroensap erover. Maal er peper en zout naar smaak boven en bestrooi met de koriander.
Maal royaal peper en weinig zout boven de biefpuntjes.
Verhit de olie samen met de boter in een koekenpan en bak hierin de biefpuntjes rondom snel bruin. Schep ze uit de pan, dek losjes af met aluminiumfolie en laat 2-3 min. rusten.
Schep de salade voorzichtig om en serveer hem samen met de chimichurri bij het vlees.

Door Colette Beyne op 18-06-2018