Posted on: 28-06-2018 | Door: Colette Beyne | Categorie : Varkensvlees
Gevulde Hamlapjes
Het vlees van Samen een varken kopen is afkomstig van het type Pietrain x Normaal. Het zijn echte buitenvarkens, die de hele dag lekker in de wei kunnen lopen en in de modder rollen. Het vlees is daardoor lekker stevig en heeft een volle smaak. Het fijne is ook dat het vlees geen water bevat en dus niet krimpt in de pan.

Dat komt goed van pas bij dit recept van gevulde hamlapjes. Ze houden hun vorm, dus ook de vulling blijft goed op zijn plaats. Hamlappen zijn de meest malse varkenslappen, die van de achterham gesneden worden. Ze zijn goed te gebruiken voor saté of om te stoven. En de mooie dikke lapjes van SEKK kun je mooi opensnijden en vullen.

Ik maakte er regenboogwortels bij, je kent ze vast wel: een mix van wortels in allerlei kleuren. Ik word er zelf altijd erg vrolijk van. De kleuren vervagen snel als je ze kookt, dus dat doe ik zo kort mogelijk. Daarna rooster ik ze in de oven voor een optimale
smaak.

Ingrediënten


Dit heb je nodig:
  • 4 hamlapjes
  • versgemalen peper, zout
  • 100 g abdijkaas
  • 1 rode appel met schil, klokhuis verwijderd
  • 1 el boter
  • paar takjes verse tijm
  • 3 el olijfolie om in te bakken
  • scheutje witte wijn of water
  • voor de geroosterde wortel
  • 800 g regenboogwortels, geschild
  • 2 el olijfolie om in te bakken
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • paar takjes verse tijm

Bereiding


En zo maak je het:
Verwarm voor de geroosterde wortel de oven voor op 200°C.
Snijd de wortels in plakken en kook ze 3 min. voor. Laat uitlekken en schep ze in een braadslede of ovenschaal om met de knoflook en de tijm. Maal er peper en zout naar smaak boven.
Laat de wortel in 15-20 min. gaar worden in de oven. Schep af en toe om.
Leg intussen de hamlapjes plat neer en snijd ze overlangs in met een scherp mes tot envelopjes. Wrijf ze aan de binnen- en de buitenkant in met royaal peper en weinig zout.
Snijd de kaas in dunne plakken, passend in de vleeslapjes.
Snijd de appel in dunne schijfjes met schil . Verwarm de boter en bak de appelschijfjes hierin op de laagste pit zodat ze iets zachter worden.

Vul de hamlapjes met de kaas, de appel en de tijm. Laat wat ruimte rondom vrij en steek de vleeshelften vast met een prikkertje.
Verhit de olie en braad het vlees hierin rondom aan. Blus af met de wijn en laat op middelhoge pit met het deksel op de pan in ± 10 min. rosé van binnen worden.
Serveer de gevulde hamlapjes met de wortel en aardappelpuree met groene kruiden.

Door Colette Beyne op 28-06-2018