Posted on: 17-09-2018 | Door: Colette Beyne | Categorie : Varkensvlees
Gegrilde speklapjes met tomatenketchup en zomerse venkelsalade
Het vlees van Samen een varken kopen is afkomstig van het type Pietrain x Normaal, echte buitenvarkens. De biggen worden op de boerderij geboren en groeien op bij hun moeder. Als het even kan leven de varkens het hele jaar buiten in de weide en de modderpoel met vijver. Maar als ze willen kunnen ze ook naar binnen om te luieren en te slapen.

Het vlees is lekker stevig en heeft een volle smaak. Je ziet ook direct dat de kleur van het vlees vrij donker is. Net als de hamlappen
rimpen ook speklapjes van SEKK niet. Ik roosterde ze op de barbecue, maar ze bleven mooi in vorm en er bleef lekker veel vlees
over. Aan twee per persoon heb je dan ruim genoeg.

Heerlijk met zelfgemaakte tomatenketchup en een salade van venkel met appel, granaatappelpitten en dille.

Ingrediënten


Dit heb je nodig:
  • 8 speklapjes
  • versgemalen peper
  • extra vierge olijfolie
  • 1 teen knoflook, uit de pers

    voor de tomatenketchup (1-2 potten)
  • 1250 g tomaten
  • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd
  • 1 teen knoflook, gehalveerd
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 35 g suiker
  • 1 tl geraspte verse gemberwortel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1/2 el korianderzaad
  • 1 kleine kruidnagel
  • versgemalen peper, zout

    voor de venkel-appelsalade
  • 2 venkelknollen, harde kern verwijderd
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • sap van 2 citroenen
  • 2 appels met rode schil, klokhuis verwijderd
  • 1/2 bosje dille, blaadjes grof gehakt
  • 100 g granaatappelpitten

Bereiding


En zo maak je het:
Snijd voor de ketchup de tomaten en de paprika in grove stukken en doe ze samen met de knoflook in een pan. Voeg een scheutje water toe, breng aan de kook en laat 1 uur

sudderen op lage pit. Roer af en toe om en voeg eventueel nog wat water toe. Neem de pan van het fornuis en pureer hem met een staafmixer glad. Zet de pan terug , voeg de azijn, de suiker, de gember en de specerijen toe en breng weer aan de kook. Laat nog ± 1½ tot 2 uur sudderen of tot de saus naar wens is ingekookt. Maak op smaak met peper en zout en giet de saus in 1 grote of 2 kleinere gesteriliseerde potten, draai de deksels erop en zet ze op hun kop tot ze zijn afgekoeld. Bewaar de ketchup op een donkere plaats, maar zet een pot die open is, in de koelkast.

Snijd of schaaf voor de salade de venkel in zo dun mogelijke dunne plakken. Doe ze in een kom en schep goed om met de olie en de helft van het citroensap. Snijd de appel in dunne plakjes en schep ze om met de dille, de granaatappelpitten en de rest van het citroensap. Meng door de venkel en laat minstens 30 min. intrekken. Schep de ingrediënten nog een keer voorzichtig om en maal er peper en zout naar smaak boven.

Maal peper boven de speklapjes. Roer de olie om met de knoflook en bestrijk de speklapjes ermee. Laat minimaal 30 min. intrekken. Bereid intussen de barbecue voor*.

Rooster de speklapjes boven een hete barbecue aan beide kanten goudbruin en van binnen rosé in 5-10 min. Leg ze eventueel aan de zijkant van het rooster wanneer ze te hard dreigen te gaan. Serveer direct, met de salade en de ketchup.

*je kunt de speklapjes ook onder de ovengrill bereiden

Door Colette Beyne op 17-09-2018