Posted on: 07-05-2018 | Door: Colette Beyne | Categorie : Kip
Kemperlandhoen met citroen en salie
Alweer heel wat jaren geleden maakte ik kennis met Herman Kemper, de man achter deze fantastische, biologische kip uit de Achterhoek. Hij kan je daar als geen ander enthousiast voor maken, maar in dit geval is proeven pas echt geloven. Het stevige vlees smaakt echt heerlijk en dat kan ook bijna niet anders, gezien het feit dat het dier lekker buiten is, onbeperkt water en minimaal 80% biologisch voer (voornamelijk granen) mag pakken en daardoor in zijn eigen tempo mag groeien. Hij leeft daardoor bijna twee keer zo lang als een gewone kip.

De Kemper kip is lang niet overal te koop, en daarom ben ik erg blij dat ik mijn favoriete kip nu kan kopen via Samen een kip kopen. Heb ik hem altijd in huis!

Ik braad graag op zondag een hele kip, net als mijn moeder deed. Een mooie traditie. Ook bij mij trekt aan het einde van de middag die onmiskenbare geur door het huis. Er is genoeg, dus aanschuiven kan altijd. En dan gaat hij natuurlijk helemaal op. Heb ik wat stukken over, dan serveer ik deze een dag of twee later koud, met kruidenmayonaise. Ook heel geschikt om mee te nemen in de koelbox voor een autoreis of picknick.

Ingrediënten


Dit heb je nodig:
  • 1 Kemper landhoen (M)
  • blaadjes van 3-4 takjes salie
  • 2 grote biologische citroenen, in stukken
  • tak tijm
  • 2 tenen knoflook, gekneusd
  • versgemalen zwarte peper, zout
  • 3 el olijfolie om in te bakken
  • 2 el boter
  • scheut witte wijn

Bereiding


En zo maak je het:
Haal de huid van de kip voorzichtig los met de bolle kant van een lepel en snijd eventueel hier en daar los met een scherp mesje. Schuif de salieblaadjes onder de huid. Vul de buikholte van de kip met de salie-steeltjes, de helft van de citroen, de tijm en de knoflook. Wrijf de kop rondom in met peper en zout. Verhit de olie en de boter in een ruime braadpan en braad de kip hierin rondom aan op middelhoge pit. Blus af met de wijn. Knijp de rest van de stukken citroen boven de kip uit en leg ze in de pan naast de kip. Laat met het deksel iets schuin op de pan op middelhoge pit in ± 1 uur gaar worden. Voeg eventueel tussentijds wat water toe. Knip of snijd de kip in stukken met een wildschaar of vleesmes. Maal er nog wat peper boven.

Serveer met
Geroosterde zoete aardappelwedges
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil 6-8 zoete aardappelen en snijd ze in parten. Schud in een braadslede om met 2 el extra vierge olijfolie, 1 eetlepel cajunkruiden, vers gemalen peper en wat tijmblaadjes. Bak in ± 25 min. lichtbruin en gaar. Bestrooi met (zwart) zeezout
Caesar salad
Haal de blaadjes van 2 kropjes little gem los en halveer de grootste overlangs. Klop een dressing van 2 tenen knoflook uit de pers, 2 el Dijonmosterd, 1 el witte wijnazijn, 6 fijngesneden ansjovisfilets en 4 el extra vierge olijfolie en maak op smaak met peper en zout. Schep hem door de sla, maal er peper en zout boven en garneer met geschaafde Parmezaanse kaas boven. Je kunt er eventueel nog zelf gemaakte croutons over strooien.

Door Colette Beyne op 07-05-2018